جستجو در بیتفا
  • واگرایی چیست؟
  • واگرایی معمولی
  • واگرایی معمولی مثبت
  • واگرایی معمولی منفی
  • واگرایی مخفی
  • واگرایی مخفی مثبت
  • واگرایی مخفی منفی
  • واگرایی در اندیکاتور RSI
  • واگرایی در اندیکاتور MACD
  • نکته‌مهم
  • نتیجه‌گیری
واگرایی در تحلیل تکنیکال

واگرایی در تحلیل تکنیکال

حرفه ای
انتشار : ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
بروزرسانی : ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
۸ دقیقه
۵
۱,۱۵۹
توسط :
عرفان امینی

واگرایی‌ها یکی از رایج‌ترین ابزار های تحلیل تکنیکال در بخش اندیکاتور‌ها هستند که در این مقاله می‌خواهیم به بررسی و آموزش آن بپردازیم. پس با ما همراه باشید. 

 

واگرایی چیست؟

واگرایی‌ها یا همان Divergence یکی از افزونه‌های اندیکاتورها هستند که به دلیل قدرت زیاد آنها مورد استفاده قرار گرفته‌اند. اگر بخواهیم به آموزش این استراتژی که با اندیکاتورها کار می‌کند صحبت کنیم باید بگم که زمانی که قیمت یک ارز یا یک دارایی در یک روندی است ولی اندیکاتور در حال نمایش خلاف آن روند است، واگرایی میان قیمت و اندیکاتور شکل گرفته است.

واگرایی‌ها می‌توانند در اندیکاتورهایی که قدرت و ضعف روند را نشان می‌دهند باشند، این به این معنا است که افزونه واگرایی‌ها دارای قدرت زیادی هستند.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید خواهید دید که :

واگرایی

نمودار بیت‌کوین را در تایم فریم روزانه با اندیکاتور RSI برای شما قرار دادیم، در بخشی که با خطوط عمودی مشخص کردیم همان‌طور که مشاهده می‌کنید قیمت در این بازه افزایش قیمت داشته ولی اندیکاتور در همان بازه زمانی کاهش رو تجربه کرده است. به اختلافی که میان قیمت و اندیکاتور رخ می‌دهد واگرایی می‌گویند.

به صورت کلی واگرایی‌ها دارای دو دسته هستند :

 

واگرایی معمولی

واگرایی معمولی، ساده‌ترین نوع واگرایی است که آن را با نماد اختصاصی RD نمایش می‌دهند. این نوع واگرایی همان تعریف از واگرایی را دارد که در بخش ابتدا توضیح دادیم. که اگر بخواهیم دوباره بگوییم اگر قیمت به یک جهت خاص حرکت کند و اندیکاتور در یک جهت دیگر واگرایی رخ داده است.

واگرایی معمولی دو نوع دارد:

واگرایی معمولی مثبت

واگرایی معمولی مثبت در حمایت‌ها رخ می‌دهد و اندیکاتور در کف‌ها در حال نوسان است به این صورت که قیمت در حال تشکیل کف‌های پایین‌تر و یا برابر است ولی اندیکاتور در حال تشکیل کف‌های برابر یا بالاتر است.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید :

واگرایی معمولی مثبت

نمودار NEAR را در تایم فریم روزانه مشاهده می کنید که می‌خواهیم با استفاده از اندیکاتور RSI واگرایی را بررسی کنیم.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید قیمت در بازه زمانی 22 may تا 20 jul در یک روند نزولی بوده ولی اندیکاتور در همان بازه زمانی در حال تشکیل کف های یکسان بوده است. همان‌طور که از متن گفته شده هم مشخص است قیمت و اندیکاتور دچار واگرایی شدند.

نکته واگرایی معمولی مثبت این است که باید در حمایت‌ها رخ دهد و اگر به قیمت ارز NEAR نگاه کند متوجه خواهید شد که در حمایت این واگرایی صورت گرفته است.

اگر در مورد حمایت‌ها و مقاومت‌ها ابهامی دارید می‌توانید به مقاله حمایت‌ها و مقاومت‌ها مراجعه کنید و روی کلمه حمایت و مقاومت کلیک کنید تا این مقاله را مشاهده کنید.  

 

واگرایی معمولی منفی

واگرایی معمول منفی دقیقا وجه مخالف واگرایی معمولی مثبت است و تفاوت در این است که این واگرایی در مقاومت‌ها تشکیل می‌شود و اندیکاتور در سقف‌ها در حال نوسان است.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید خواهید دید که :

واگرایی معمولی منفی

نمودار بیت‌کوین در تایم فریم روزانه از محدوده 40 هزار دلار تا محدوده 62 هزار دلار رشد کرده است ولی اندیکاتور در همان بازه زمانی در حال تشکیل کف‌های پایین‌تر بوده است.

 

واگرایی مخفی

واگرایی مخفی یکی از دیگر از روش های بررسی واگرایی است که بسیار پیچیده اما سودآورتر است.

اگر بخواهیم این واگرایی را توضیح دهیم باید بگوییم که قیمت در حال تشکیل سقف و کف است ولی در همان بازه اندیکاتور کف و سقف های پایین تر و بالاتر می‌زند. شاید با این توضیح به خود بگویید که چه فرقی با واگرایی معمولی دارد؟ پاسخ سوال شما را در ادامه با مشاهده این عکس خواهیم داد.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید :

واگرایی مخفی

نمودار NEAR را در تایم فریم روزانه مشاهده می‌کنید، در بازه‌ای که قیمت در حال تشکیل کف بالاتر بود اندیکاتور کف‌های جدید پایین‌تر ثبت می‌کند. این واگرایی‌ها هم دو نوع دارد مانند واگرایی معمولی.

 

واگرایی مخفی مثبت

این واگرایی وجه مشترک واگرایی معمول مثبت است و تفاوت در این است که باید کف‌ها پایین‌تر باشند در اندیکاتور و کف‌ها باید جدیدترین کف‌ها باشند.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید :

واگرایی مخفی مثبت

نمودار NEAR را در تایم فریم روزانه مشاهده می‌کنید که اندیکاتور در حال تشکیل کف‌های جدید بود ولی قیمت در حال صعود بود.

عموماً واگرایی‌ها در دو اندیکاتور رایج قابل مشاهده هستند.

واگرایی مخفی منفی

این واگرایی دقیقاً همان واگرایی معمولی منفی است با این تفاوت که اندیکاتور باید سقف‌های بالاتر جدید تشکیل بدهد ولی قیمت سقف های پایین‌تر تشکیل بدهد.

اگر به تصویر زیر نگاه کنید:

واگرایی مخفی منفی

نمودار Atom در تایم فریم روزانه مشاهده می‌کنید که قیمت در حال تشکیل سقف پایین‌تر بوده ولی اندیکاتور کف و سقف بالاتر ثبت می‌کند.

 

واگرایی در اندیکاتور RSI

اندیکاتور rsi را در یک مقاله تخصصی آموزش دادیم و در این مقاله می‌خواهیم به بررسی واگرایی‌ها در آن‌ها بپردازیم، اگر بخواهیم به صورت کوتاه در مورد اندیکاتور RSI بپردازیم این اسیلاتور در درسته اسیلاتور های نمایش صعف و قدرت روند است.

به این صورت این اندیکاتور واگرایی را نمایش می‌دهد که قیمت در حال ایجاد سقف و یا کف بالاتر و یا پایین‌تر است ولی نوسانگر اندیکاتور در حال خلاف جهت رفتن است.

اگر دوست دارین در مورد این اندیکاتور بیشتر آموزش ببینید پیشنهاد میکنم مقاله اندیکاتور RSI را مطالعه کنید و برای دسترسی سریع‌تر میتوانید روی کلمه اندیکاتور RSI کلیک کنید.

واگرایی RSI

اگر به تصویر بالا نگاه کنید خواهید دید که قیمت در حال تشکیل سقف و کف بالاتر بوده ولی اندیکاتور در حال تشکیل سقف و کف پایین تر بوده است.

 

واگرایی در اندیکاتور MACD

اندیکاتور MACD را در یک مقاله تخصصی آموزش دادیم و در این مقاله می‌خواهیم به بررسی واگرایی‌ها در آن بپردازیم، اگر بخواهیم به صورت کوتاه در مورد اندیکاتور MACD بپردازیم این اسیلاتور در درسته اسیلاتور های نمایش ضعف و قدرت روند است. این اندیکاتور را می‌توان از دو روش برای پیداکردن واگرایی‌ها استفاده کرد. به این صورت که روش اول بررسی هیستوگرام است و روش دوم بررسی خطوط سیگنال و خط MACD است.

در مثال اول می خواهیم یک نمونه از واگرایی قیمت با خط هیستوگرام را برای شما بگوییم:

واگرایی macd

در تصویر بالا نمودار بیت کوین را در تایم فریم روزانه مشاهده می‌کنید که هیستوگرام در حال نمایش ضعف روند بوده است ولی قیمت در حال افزایش قیمت بوده و این واگرایی باعث شده که قیمت شروع به ریزش کند.

در مثال دوم به بررسی واگرایی با خطوط سیگنال و MACD خواهیم پرداخت :

اگر به تصویر زیر نگاه کنید در همان ناحیه که هیستوگرام واگرایی داده است خطوط سیگنال و MACD هم در حال نمایش واگرایی هستند.

macd واگرایی 2

نکته‌مهم

اگر بخواهیم به عنوان آخرین نکته یک مطلب مهم را بگوییم واگرایی‌ها همیشه درست عمل نمی‌کنند، اما با توجه به احتمال عملکرد بالا می‌توانیم در آنها معامله کنیم. پس برای اینکه بتوانیم درصد برد معامله را افزایش دهیم باید تحلیل تکنیکال کلاسیک و یا روش های تحلیل دیگر را هم ترکیب کنیم تا به بهترین عملکرد برسیم.

 

نتیجه‌گیری

در این مقاله تلاش کردیم تمام نکات و اصطلاحات واگرایی‌ها را در اندیکاتور‌ها خدمت شما ارائه کنیم و فقط یادمان باشد که با ترکیب واگرایی‌ها با دیگر روش‌ها است که می‌توانیم از این استراتژی کسب درآمد کنیم. امیدوارم همواره موفق و پر سود باشید.


دیدگاهتان را بنویسید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آواتار

دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد