امروزه ارزهای دیجیتال یا همان کریپتو کارنسیها دیگر مانند قبل ناشناخته نیستند. افزایش کاربرد آنها، امکان درآمدزایی بالا و علاقه کاربران به فناوری بلاکچین، باعث شده تا کلمه ارز دیجیتال برای اکثر افراد نامی آشنا باشد. اما در حالی که کاربران با عبارت ارز دیجیتال یا رمزارز آشنا هستند اما هنوز خیلی از کاربران درک دقیقی نسبت به آن ندارند. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در ادامه این مقاله با بیتفا همراه باشید تا به سوال ارز دیجیتال چیست به زبان ساده پاسخ دهیم، انواع ارز دیجیتال را بشناسیم و به صورت صفر تا صد با این نوع داراییها آشنا شویم.
تصور کنید نوع خاصی از پول دارید که نمیتوانید آن را لمس کنید؛ زیرا همه چیز آن روی سیستمهای کامپوتری است. به این نوع پول، رمز ارز دیجیتال میگویند. ترجمه درست کلمه Crypto Currency رمزارز است؛ اما اکر کاربران به اشتباه آن را ارز دیجیتال مینامند. این نوع از پول، مانند داراییهای دیگری است، اما به جای اینکه از فلز یا کاغذ ساخته شده باشد، با کدهای کامپیوتری خاصی ساخته میشود.
جامعه از ارزهای دیجیتال استقبال کرد چون امنیت بالایی دارند و از حریم خصوصی کاربران حفاظت میکنند. به زبان ساده ارزهای دیجیتال از طریق کامپیوترهایی به نام بلاکچین مدیریت میشوند. سیستمهای بلاکچینی دادههایی از جمله چه کسی صاحب این ارزهاست و چه تبادلاتی انجام میشود را در خود ذخیره میکند. بلاکچین با استفاده از الگوریتمهای رمزنگار، بسیار سخت گیرانه در حفاظت از امنیت این داراییها عمل میکند. سیستم اجماع و الگوریتمهای رمزنگاری شده اطمینان حاصل میکنند که هیچ کس نمیتواند تقلب کند یا پول شخص دیگری را ناعادلانه بگیرد.
میتوانید از این پول برای خرید آنلاین و پرداخت روزانه استفاده کنید. حتی میتوانید در برخی رمز ارزها به عنوان یک دارایی با ارزش سرمایه گذاری کنید. این توضیحات جوابی عامیانه به سوال ارز دیجیتال چیست به زبان ساده بود. در ادامه بیشتر با این رمز ارز دیجیتال آشنا خواهیم شد.
بازار ارز دیجیتال تاریخچه پر چالشی داشته است؛ در ادامه به بررسی اتفاقات موجود خواهیم پرداخت :
بازار ارزهای دیجیتال در طول تاریخ خود (14 سال) همواره در حال رشد و رو به رشد بوده است.
حال که به سوال ارز دیجیتال چیست پاسخ دادیم، بد نیست نگاهی به کاربردهای آن نیز داشته باشیم. ارزهای دیجیتال صرفاً کدهای برنامه نویسی شده نیستند و کاربردهای گستردهای دارند. در ادامه به کاربردهای ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.
ارزهای دیجیتال امکان انجام تراکنشهای سریع، مستقیم و اغلب کم هزینه را بدون نیاز به سیستمهای بانکداری سنتی فراهم میکنند. این به ویژه برای نقل و انتقالات بین المللی اهمیت بالایی دارد. ارزهای دیجیتال یک ابزار بسیار کاربردی در برای انجام معاملات روزانه و بین المللی هستند.
رمز ارزها در شبکههای غیرمتمرکز با استفاده از فناوری بلاکچین فعالیت میکنند. به این معنا که هیچ نهاد واحدی آن را کنترل نمیکند و سطحی از آزادی و استقلال از سیستمهای مالی سنتی را ارائه میدهد. تمرکز زدایی، کاهش قدرت تک قطبی سازمانهای بزرگ و ایجاد تعادل در جامعه از اهداف این نوع داراییهاست.
بلاکچین ماهیت شفافی دارد و داده همه تراکنشها در آن قابل دسترس است. اما با این حال حریم خصوصی افراد کاملاً حفظ میشود و هویت افراد به هیچ وجه قابل دسترس نیست. از طرفی دیگر تراکنشها امنیت بسیار بالایی دارند و یک ابزار معاملاتی امن هستند. حفاظت از حریم خصوصی و حفظ امنیت داراییها از دیگر کاربردهای ارزهای دیجیتال است.
بلاکچین اتریوم با راهاندازی ماشین مجازی اتریوم (EVM) امکان پشتیبانی از قراردادهای هوشمند را فراهم کرد. با ایجاد قراردادهای هوشمند امکان راهاندازی برنامههای غیرمتمرکز (DApps) فراهم شد. در ادامه با راهاندازی این نوع برنامهها حوزه دیفای و سپس بازار NFT ها شکل گرفت. قراردادهای هوشمند یکی از پر کاربردترین امکانات حوزه ارزهای دیجیتال است.
پول همواره در حال تغییر شکل و ماهیت بوده است. در هر دورهای از زمان با توجه به فناوریها و نیازهای موجود، پول شکل جدیدی به خود گرفته است. امروزه نیز با رشد چشمگیر حوزه فناوری، شکل جدیدی از پول به نام رمز ارزهای پدید آمده است. در جدول زیر به مقایسه پول فیات و ارز دیجیتال خواهیم پرداخت.
|
پول فیات |
ارزهای دیجیتال |
صدور و کنترل |
توسط بانکهای مرکزی |
غیرمتمرکز و توسط هیچ نهاد واحدی کنترل نمی شود |
پشتوانه ارزشی |
اعتماد افراد نسبت به اقتصاد دولت صادر کننده |
اعتماد کاربران به آینده، امنیت و کاربرد آن |
نظارت بر تراکنشها |
توسط بانکهای مرکزی تحت نظارت هستند |
حریم خصوصی افراد تماماً حفظ میشود |
دسترسی و انتقال |
دسترسی و انتقال دارایی توسط نهادهای بانکی انجام میشود |
به صورت مستقیم بین طرفین و بی نیاز به نهاد واسط |
ارزهای دیجیتال مانند دادهای بر بستر بلاکچین ذخیره میشوند. کیف پول ارز دیجیتال ابزاری است که کاربر را به دارایی خود بر بستر بلاکچین متصل میکند. دارایی کاربران بر بستر بلاکچین نگهداری میشوند و والتهای دیجیتالی به عنوان یک پل ارتباطی میان کاربر و بلاکچین عمل میکنند.
برای نگهداری ارزهای دیجیتال به نکات زیر توجه کنید :
این موارد به شما کمک میکند به راحتی و امنیت بیشتر دارایی دیجیتالی خود را نگهداری کنید.
ارزهای دیجیتال در صرافیهای کریپتویی معامله میشوند. صرافی ارزهای دیجیتال یک پلتفرم یا بازار آنلاین است که در آن میتوانید ارزهای دیجیتال مختلف را بخرید، بفروشید یا معامله کنید. این صرافیها به عنوان واسطههایی عمل میکنند که تراکنشهای ارزهای دیجیتال را بین کاربران تسهیل میکنند. آنها یک پلتفرم کاربر پسند برای افراد و موسسات برای تعامل با داراییهای دیجیتال فراهم میکنند.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال در حالت کلی به سه دسته تقسیم میشوند. این سه دسته عبارتند از معامله در صرافیهای متمرکز، معامله در صرافیهای غیر متمرکز و معاملات نفر به نفر (P2P) که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.
با پیشرفت بازار کریپتو، امروزه هزاران ارز دیجیتال ایجاد شده است و هر کدام اهداف جدایی دارند. رمز ارزها را میتوان با یه شکلهای مختلفی دسته بندی کرد. در ادامه به انواع ارزهای دیجیتال خواهیم پرداخت.
اکثر ارزهای دیجیتال به دلیل ایجاد یک کاربرد راهاندازی میشوند. این کاربرد میتواند حاکمیت یک پلتفرم (توکنهای دیفای)، حفاظت بالا از حریم خصوصی (پرایوسی کوینها) یا ارائه پاداش به ماینرها و حفظ امنیت شبکه باشد. اکثر ارزهای دیجیتال از جمله ارز بیت کوین، ارز اتریوم و حتی ارز ریپل در این دسته از انواع ارزهای دیجیتال قرار میگیرند.
NFT مخفف عبارت Non-Fungible Token به معنی توکنهای غیر مثلی یا غیر قابل تعویض است. این یک نوع دارایی دیجیتال است که نشان دهنده مالکیت یا اثبات اصالت یک آیتم یا محتوای منحصر به فرد با استفاده از فناوری بلاکچین است. بر خلاف ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین یا اتریوم، NFT ها قابل تعویض نیستند، زیرا هر یک متمایز هستند و نمی توان آنها را به صورت یک به یک مبادله کرد.
NFT ها به دلیل استفاده در هنر دیجیتال، کلکسیون، موسیقی، املاک مجازی و غیره، محبوبیت پیدا کردهاند. ان اف تی به سازندگان اجازه می دهد تا آثار خود را بفروشند. خریداران نیز میتوانند مالک اقلام دیجیتال انحصاری با مالکیت تایید شده باشند.
استیبل کوینها یکی از انواع ارزهای دیجیتال هستند که به گونهای طراحی شدهاند تا ارزش ثابتی داشته باشند. استیبل کوینها اغلب با یک ارز فیات مانند دلار هم قیمت هستند. در حالی که آنها مزایا ارزهای دیجیتال را حفظ میکنند، اما نوسانات قیمتی ندارند. استیبل کوینها کاربردهای متنوعی از جمله پرداختهای بین المللی و انتقال آسان پول را دارند.
میم کوینها نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که اغلب به دلیل میمهای اینترنتی و تبلیغات در شبکههای اجتماعی محبوبیت پیدا میکنند. آنها معمولاً به عنوان یک شوخی یا تقلید از یک اتفاق ساخته میشوند و ممکن است هیچ ابزار یا فناوری قابل توجهی نداشته باشند. میم کوینها یکی از محبوبترین انواع ارزهای دیجیتال هستند، اما میتوانند نوسانات شدید قیمت داشته باشند. ارز دوج کوین که بر اساس میم "دوج" ساخته شده است، یکی از معروف ترین نمونه از میم کوینهاست است.
در ارزهای دیجیتال، «ترید» به خرید، فروش یا مبادله داراییهای دیجیتالی مانند بیتکوین، اتریوم یا سایر ارزهای دیجیتال اشاره دارد. معاملهگران در معاملات ارزهای دیجیتال به تحلیل در رابطه با تغییرات قیمت یک رمزارز میپردازند. آنها با توجه به این تحلیلها سعی میکنند نوسانات قیمتی را پیشبینی کنند و از این طریق کسب سود کنند. هدف از این کار کسب سود از خرید پایین و فروش بالا است.
این معاملات اغلب شامل جفتهای معاملاتی مختلفی مانند بیتکوین به تتر است. ترید ارزهای دیجیتال میتواند نوسان بالایی داشته باشد. در نتیجه فعالیت در این بازار به تجزیه و تحلیل مناسب، مدیریت سرمایه و درک کامل از ماهیت بازار نیاز دارد.
با پیشرفت بازار کریپتو امروزه هزاران رمز ارز دیجیتال راهاندازی شده است. اما در این بخش قصد داریم یک نگاه کلی به برخی از ارزهای محبوب داشته باشیم و با آنها آشنا شویم.
بیت کوین اولین و شناخته شدهترین ارز دیجیتال است. بیت کوین در سال 2009 توسط یک فرد یا گروهی از افراد ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. این ارز دیجیتال تراکنشهای همتا به همتا را بدون نیاز به واسطههایی مانند بانکها امکان پذیر میکند.
اغلب کاربران از آن به عنوان "طلای دیجیتال" یاد میکنند. این ارز برای اهداف مختلفی از جمله خرید آنلاین، سرمایه گذاری و به عنوان ذخیره ارزش استفاده میشود. ویژگیهای کلیدی بیت کوین شامل کمیابی، امنیت بالا از طریق رمزنگاری و شفافیت از طریق دفتر کل توزیع شده (DLT) است. بیت کوین یکی از امنترین سرمایه گذاریها در بازار ارزهای دیجیتال به حساب میآید.
اتریوم یک پل فرم غیرمتمرکز بلاکچینی است که توسط آقای Vitalik Buterin در سال 2015 ایجاد شد. اتریوم در حالی که مشابه بیت کوین است، اما به گونهای طراحی شده تا کاربر گستردهای داشته باشد. بلاکچین اتریوم امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را فراهم میکند. این به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا برنامه های غیرمتمرکز (DApps) را در شبکه اتریوم بسازند.
از پلتفرمهای مالی غیر متمرکز تا توکنهای غیرقابل تعویض همگی قابل راهانداری بر بستر اتریوم هستند. اتر (ETH) ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم است که برای کارمزد تراکنشها و به عنوان وسیلهای برای مبادله در پلتفرم استفاده میشود. نوآوری اتریوم آن را به یک بازیگر مهم در فضای بلاکچین و ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است.
ارز ریپل یک پروتکل پرداخت دیجیتال است که برای انتقال سریع و مقرون به صرفه پول به صورت بین المللی طراحی شده است. ریپل در سال 2012 ایجاد شد و هدف آن فراهم کردن بستری برای تراکنشهای بین المللی ایمن و تقریباً فوری است.
ارز Ripple به دلیل تمرکز بر موسسات مالی و بانکها شناخته شده است. راهحلهای فناوری را برای تسهیل پرداختهای بین المللی نسبت به سیستمهای بانکی سنتی به آنها ارائه میکند. ارز XRP، رمزارز مرتبط با بلاکچین ریپل است. هدف ریپل ایجاد انقلابی در پرداختهای جهانی با کاهش زمان انتظار و هزینه تراکنش است.
همانطور که در بخش تاریخچه بازار ارزهای دیجیتال نیز به این موضوع پرداختیم، بعد از رشد این بازار سختگیریهای نهادهای دولت شروع شد. اکثر دولتها در حال تصویب قوانینی برای افزایش نظارتها نسبت به بازار رمز ارز هستند. از طرفی برخی دولتها ممنوعیتهای شدیدی علیه این حوزه تصویب کردهاند.
اما در حالت کلی ارزهای دیجیتال بر خلاف پول فیات، خیلی قابل محدود شدن توسط نهادهای دولتی نیستند. در شرایط فعلی موضوع حقوقی ارزهای دیجیتال هنوز به نتیجه لازم نرسیده است و قوانین آن دارای ابهاماتی است. در کشور ما ایران نیز محدودیت قانونی خاصی برای این حوزه صادر نشده است.
آیا مطلب مفید بود ؟
از حمایت شما سپاسگزاریم. خوشحالیم این مطلب برای شما مفید بوده است
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد
شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *