میلیارد دلار
میلیارد دلار
19,279,962
21,000,000
بیت کوین اولین رمز ارز در حوزه کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) می باشد. از سال 2008 که بیت کوین به وجود آمد، در ابتدا به عنوان یک پول دیجیتالی و وسیلهای برای مبادله بود که با گذشت زمان به عنوان ذخیره ارزش در میان افراد فعال در این حوزه شناخته شد. ساتوشی ناکاموتو، که هنوز هم هویتش مشخص نیست و امکان دارد فرد یا گروه و حتی دولت یک کشور باشد، اهداف خود را از به وجود آوردن این رمز ارز با انتشار یک وایت پیپر با عموم مردم به اشتراک گذاشت. هدف سیستم های بلاکچینی، به ویژه بیتکوین، کاهش و حتی از بین بردن وابستگی به نهادهای مالی متمرکز مانند بانک ها بود. بنابراین تمام تراکنش ها در بیت کوین به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به واسطه انجام میشوند. با توجه به منحصر به فرد بودن ایده های بیت کوین، به سرعت به محبوبیت رسید و در سال 2010 برخی از کسب و کارهای کوچک بیت کوین را به عنوان یک روش پرداخت پذیرفتند. در دو سال اخیر هم شاهد ورود بسیاری از سازمان های بزرگ و معروف به دنیای رمز ارزها بوده ایم و همچنان شاهد پذیرش بیشتر بیت کوین هستیم. ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین، آن را به عنوان “وسیلهای برای پرداختهای آنلاین، که به صورت مستقیم و بدون نیاز به واسطه از یک شخص به شخصی دیگر ارسال میشوند” معرفی کرده است.
ارزش بازار یا مارکت کپ (Market Cap) شاخص بسیار مهمی است که از ضرب قیمت دارایی یک رمز ارز در تعداد کوین ها یا توکن های در گردش آن بدست میآید. جهت مقایسه داراییهای مختلف در بازارهای مالی، این شاخص ابزار بسیار مناسبی می باشد. به طوریکه، این رمز ارز در مقایسه با شرکتهای بزرگ در جایگاه هفتم دنیا و بالاتر از شرکت های معتبری مثل ویزا و مستر کارت قرار گرفته است. ارزش بازار (Market Cap) و قیمت این رمز ارز را میتوانید در قسمت جزئیات مشاهده کنید.
بیت کوین اولین رمزارز موفقی است که توانست با موفقیت راهاندازی شود، موفقیت این رمزارز به دلیل استفاده از فناوری بلاکچین رقم خورد، یک فناوری که توانست برای اولین بار مشکل دو بار خرج کردن را برای یک ارز دیجیتال از بین ببرد. در ادامه رمزارزهای زیادی با تقلید از بیتکوین و استفاده از فناوری بلاکچین ایجاد شدند اما همچنان هیچ رمزارزی از نظر حجم بازار نتوانسته است به بیت کوین برسد و با آن رقابت کند. همین موضوع دلیل شده است تا کاربران رمز ارزها لقب پادشاه رمز ارزها را به بیت کوین اختصاص دهند.
پس از افزایش توجهات نسبت به بیت کوین و رشد چشمگیر عملکرد آن، شاهد ایجاد بلاکچینهای دیگری همانند بیت کوین بودیم. با رشد جامعه بیت کوین، اختلاف نظراتی میان آنها پیش آمد و بخشی از جامعه درخواست ایجاد تغییراتی را در شبکه داشتند که بنا بر دلایل مختلف مورد تایید اکثریت قرار نمیگرفت و از آنجایی که برای اجرا شدن تغییرات در بلاکچین باد اکثریت جامعه رای مثبت به اجرای آن تغییر دهند، این تغییرات اجرایی نمیشد. به همین دلیل آن بخش از جامعه که نیاز به ایجاد تغییرات در بیت کوین حس میکرد، با بهره گیری از کدهای برنامه نویسی شده بیت کوین نسخه مورد نیاز خود را راهاندازی میکرد و در واقع با ایجاد یک انشعاب (Fork) جدید ، بلاکچین مورد نظر خود را راهاندازی میکردند. البته قابل به ذکر است که اکثر این بلاکچینهای عملکرد قابل قبولی نداشتند و هیچ یک نتوانستند در رقابت با بیت کوین برنده باشند!
از فورکهای بیت کوین که عملکرد نسبتاً بهتری داشتهاند میتوان به BitcoinCash و BitcoinGold اشاره داشت.
عوامل زیادی بر روی قیمت لحظه ای رمز ارزها تاثیرگذار هستند. قیمت بیت کوین به عنوان اولین رمز ارز، نقش تعیین کننده ای در قیمت آلت کوین ها دارد. بنابراین قبل از باز کردن هر معامله ای، لازم است گوشه چشمی به نمودار و قیمت بیت کوین نیز داشته باشید. چه به عنوان تریدر و چه به عنوان هولدر بلند مدت، داشتن یک استراتژی منطقی و فکر شده بسیار ضروری می باشد. در طول سال های اخیر، بعد از ابداع بیت کوین، این رمز ارز همیشه شاهد نوساناتی در قیمت روزانه و به صورت بلندمدت بوده است. با این حال، این نوسانات اکثرا ناشی از عدم وجود قانون گذاری مناسب برای بازار رمز ارزها، کلاهبرداری های زیاد به دلیل جدید بودن این حوزه و همچنین کمتر بودن ارزش این بازار نسبت به بازارهای مالی دیگر بوده است.
بیت کوین در سال 2008 و دقیقاً همزمان با یکی از بزرگ ترین بحرانهای اقتصادی ایجاد شد. خیلی از افراد و تحلیل گران دلیل این بحران را به بانکها و ارگانهای متمرکز ارتباط دادند. راهاندازی بیتکوین توسط ساتوشی ناکاموتو ارتباط مستقیم با همین موضوع دارد. ساتوشی بیت کوین را با اهداف ایجاد یک سیتم مالی غیرمتمرکز راهاندازی کرد، سیستمی که توسط هیچ ارگان و سازمان متمرکزی اداره نمیشود و ساتوشی با بهره گیری از فناوری بلاکچین در بیتکوین، تا حدودی نیز در رسیدن به این هدف موفق عمل کرده است. اما بلاکچین قبل از راهاندازی بیت کوین نیز وجود داشته است؛ دفتر کل توزیع شده (DLT) و توزیع شدن داده در میان گرهها، مکانیزم اجماع اثبات کار و توابع هش در جهت رمزنگاری همه با هم فناوری بلاکچین را ایجاد میکنند. در حالی که فناوری بلاکچین تا قبل از راهاندازی بیتکوین نیز وجود داشت اما کاربرد خاصی نداشت، ساتوشی با بهرهگیری از این فناوری در بیتکوین کاربرد گستردهای برای آن ایجاد کرده و بلاکچین را به جهانیام معرفی کرد؛ به همین دلیل بلاکچین را میتوان هدیه ساتوشی به جهانیان دانست.
در ادامه به روند قیمتی بیت کوین در سالهای گذشته خواهیم پرداخت!
در سالهای ابتدایی، این رمز ارز هیچ ارزشی نداشت و در تاریخ آوریل 2010 که برای معامله عرضه شد، با قیمت 0.14 دلار معامله شد. رفته رفته با جلب توجه سرمایه گذاران، تقاضا برای آن بیشتر شد و شاهد رشد قیمت این رمز ارز بودیم. در سالهای 2010 و 2011 قیمت بیت کوین نوسانات شدیدی داشت که در سال 2011 به قیمت حدود 27 دلار رسید. در دسامبر 2013 قیمت اولین رمز ارز به 1156 رسید ولی سه روز بعد به 760 ریزش کرد که بعد از آن وارد یک روند نزولی 2 ساله شد که در ابتدای سال 2015 به 260 دلار و در انتهای این سال به 420 دلار رسید. قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۶ تقریبا 2 برابر شد و با قیمت ۴۳۰ دلار شروع و در انتهای سال، تا حدود ۹۰۰ دلار رشد کرد.
در آگوست ۲۰۱۷ بود که هارد فورک (Hard Fork) بیت کوین اتفاق افتاد که بعد از آن بیت کوین کش (BCH) به وجود آمد و تاثیرات زیادی را در قیمت این رمز ارز داشت و در یک سال حدود 20 برابر رشد کرد و در دسامبر به 20000 دلار و در پایان سال به قیمت 14000 رسید. در ژانویه 2018، قیمت بیت کوین با افت 50 درصدی به 7000 دلار ریزش کرد و در پایان این سال بیت کوین با قیمت 3800 دلار معامله شد. در اوایل سال ۲۰۱۹، ارزش کل بازار رمز ارزها ۳۲ درصد رشد داشت و قیمت Bitcoin نیز با افزایش ۱۵ درصدی، به قیمت ۵۰۰۰ دلار رسید و در انتهای سال به 7400 دلار رسید.
کل اقتصاد دنیا در سال 2020 تحت تاثیر ویروس کرونا بود و دچار رکود شدیدی شد. قیمت بیت کوین در ابتدای 2020 برابر با 7200 دلار بود و بحران کرونا آن را به 3700 دلار رساند. اما در ادامه این سال، با توجه به تورم و چاپ پول دولت ها و همچنین ورود شرکت های بزرگی مانند پی پال (Paypal) به این مارکت، سال خوبی برای این رمز ارز بود و در انتهای سال به قیمت حدودی 26000 دلار رسید. در سال 2021 بود که قیمت بیت کوین منفجر شد و بعد از نوسانات زیاد در این سال، به قیمت حدودی 60 هزار دلار رسید.
در ادامه رشدهایی که در سالهای 2020 و 2021 بیت کوین و کل بازار رمز ارزها تجربه کرده بوند، در سال 2022 بازار وارد فاز رکود شده و شاهد ریزش شد. بیت کوین که سال 2022 را با قیمت 47،000 دلار شروع کرده بود در زمان نگارش این مقاله در محدوده 17 هزار دلار در حال معامله میباشد و این در حالی است که ریز تا 15،600 دلار را نیز تجربه کرده است. اما با توجه به شرایط فعلی بازار احتمال میرود سال آینده شرایط برای بیت کوین بهتر شده و قیمتهای بالاتری را تجربه کند.